Eğitim hayatı uzun bir maraton. Bu nedenle, eğer çocuğunuz sizin için en önemlilerdense, eğer çocuğunuz sizin için hayatınızın önemli odak noktalarından biriyse ve eğer maratonda başarılı olmak istiyorsanız bu yolun başlangıcında çocuğunuzun geleceği için doğru kararlar alıp kararlarınızın arkasında durarak doğru uygulamalar yapmak sizin önceliğiniz olmalıdır.
Anaokulu Rehberi
Anaokuluna kaç yaşında alıyorlar?
Çocuğum ne zaman anaokuluna başlayacak sorusunun yanıtı eylül ayı itibarıyla çocuğun yaşına göre verilebilecektir.
Kesin olarak çocuğumu ne zaman anaokuluna göndermeliyim derseniz 30 Eylül itibarı ile 36 ayını doldurmuş çocuklarla başlamak üzere 3 ile 6 yaş arası çocuklar anaokuluna alınabilir.
Bu yıl anaokuluna kaç doğumlular alınacak sorusuna yanıtı ise:
1 Ekim 2014 ile 30 Eylül 2017 arasında doğan çocuklar 2020-2021 eğitim yılı için anaokuluna kayıt olabilir.
Veriler Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul yaşı hesaplama aracı. Kullanılarak hesaplanmıştır
Anaokulu kayıtları ne zaman?
Anaokullarının kayıt dönemi her sene Eylül ayıdır. Eylül’de anaokulları açılıp, eğitime başlar.
Anaokulu neden önemli, niçin gerekli?
Çocuklar anaokuluna neden gönderilir ya da anaokulu neden gerekli diye sorabilirsiniz.
Çocuk evde annesinin bir tanesidir, babasının kıymetlisidir, babaannesinin dünyasıdır ve dedesinin dokunulmazıdır. Ev çocuğun alanıdır ve anne-babalar ne kadar bu duruma düşmeyi istemeseler de özellikle tek çocuksa evdeki kurallar çocuğa/çocuğun isteklerine uyumlu olarak değişken ve esnektir. Beslenme düzeni çocuğa göre şekillenir. Oyunları bazı zamanlar her ne kadar ebeveynler dahil olsa da genellikle tektir/ tek başınadır. Paylaşım yoktur. Paylaşım alışkanlığı yoktur. Hatta normal zamanda pek oynamadığı oyuncaklar bile alanına dışarıdan bir başka çocuk dâhil olduğunda kıymete biner ve kıskanma had safhaya varabilir. Hele ebeveynin onun yanında bir başka çocuğa ilgi göstermesinin yaratacağı kıskanma duygusunu nasıl ve hangi sınırlar içinde belirteceği belli olmaz. Evde de çocuk nedeni ile tüm sınırlar çoğu zaman belirsizdir. Bu nedenle anaokuluna gitmenin çocuğa; çocuğun geleceğe hazırlanmasında çok büyük yararlar getirecek sosyallik, bilişsel hazırlanma, duygusal hazırlanma, paylaşma, birlikte yaşam öğretileri ve beden farkındalığı gibi faydaları vardır.
Anaokulu, çocuğun bebeklikten çıkıp her ne kadar kısmen de olsa bakıma muhtaç olduğu halde kendi ayaklarının üzerinde durabileceğini öğrendiği, gerekli ve yeterli eğitim ile okul çocuğuna dönüşebildiği önemli bir geçiş dönemidir.
Anaokulunda neler öğretilir derseniz okul öncesinde anaokulunda alacağı eğitimle ilkokula hazırlanmış olur. Bu hazırlık sadece derslerle akademik hazırlık değildir. Örnek olarak sadece anaokulunda kazanabileceği “Akran Eğitimi” de bu yaş grubunda çok önemli unsurlardan biri olup çocuğun geleceğine katkısı büyük olacaktır. Çocuğun sosyalleşmesi, kendini ifade edebilmesi gibi sosyal ve kültürel yararları da vardır.
Yapılan araştırmalar okul öncesi eğitimi alan çocukların sonraki yıllarda eğitim hayatlarında daha başarılı olduğunu gösteriyor. Neden anaokuluna gitmeli sorusunun yanıtı da işte bu başarılar zaten.
OECD’nin çalışmasına göre Türkiye’deki 4 yaş çocukların okul öncesinde eğitime başlama oranı Suudi Arabistan’dan sonra ki maalesef en düşük oran. Ülkemizin çağdaş yaşamdaki yerini sağlamlaştırması için bu sıralamayı “Gelecek İçin Değiştirmek” velilerimizin elinde.
Anaokulu ile kreş arasındaki fark?
Kreş ile anaokulu aynı mı sorusunun yanıtı hayırdır.
Kreş ve anaokulu arasındaki fark, gönderilen çocukların yaşıdır. Kreş, yuva ya da gündüz bakım evi olarak isimlendirilen yerlere bebekler dâhil 3 yaşa (36 ay) kadar çocuklar giderken, anaokuluna 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklar gönderilir. Kreş ya da adı üstünde gündüz bakım evi çocukların bakımlarının sağlanacağı yer olup Anaokulu ise çocuğun geleceğe yeterince ve gereğince hazırlanabilmesi için en temel eğitimleri göreceği okuldur.
Anaokulu ile anasınıfı arasındaki fark?
Anaokulu ve anasınıfı çok farklı kavramlar değil aslında. Anasınıfı, bir ilköğretim okulunun bünyesinde sadece 57-68 aylar arasında eğitim alınabilecek yerdir. Anaokulu ise ilköğretimden bağımsız sadece 3 ile 6 yaş arası çocuklara eğitim verilen yerlerdir.
Anaokulu zorunlu mu?
Anaokulunun mecburi olacağına yönelik açıklamalar yapıldı. Ancak bu zorunluluğun yasalaşması beklenmektedir.
Anaokulu ücretleri ne kadar?
Özel anaokulu ücretleri yasa/yönetmeliğe göre yıllık olarak hesaplanır ve sağlık, güvenlik, eğitim/öğretim vb. kurumsal/ eğitimsel birçok unsur nedeni ile birçok etken barındırdığından çok değişkenlik gösterir. Yıllık anaokulu ücreti 10-15 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Devlet anaokullarının bile tamamen ücretsiz hizmet veremediğini düşünürseniz özel anaokullarının durumlarına göre bu durum normal karşılanmalıdır.
Türkiye’de kaç tane anaokulu var?
Milli Eğitim Bakanlığı rakamlarına göre Türkiye’de toplam 31 bin 813 tane okul öncesi eğitim veren okul var (devlet ve özel toplamı). Bunların 10 bin 669 tanesi ise anaokulu. Bu anaokullarının büyük kısmı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde bulunmaktaysa da artık daha yoğun olarak neredeyse tüm yurtta yaygın olarak yer almaktadır.
Çocuğum hangi anaokuluna gidecek?
Geldik en zor soruya, hangi anaokulu en iyisi? Bu sorunun tek bir yanıtı yok. Size ve çocuğunuza göre anaokulu seçimi değişir.
Ancak öncelikli olarak ele alınması gereken konu anaokulu seçiminin sadece çocuğunuza bırakılmaması gerektiğidir.
Eğitim hayatı uzun bir maraton. Bu nedenle, eğer çocuğunuz sizin için en önemlilerdense, eğer çocuğunuz sizin için hayatınızın önemli odak noktalarından biriyse ve eğer maratonda başarılı olmak istiyorsanız bu yolun başlangıcında çocuğunuzun geleceği için doğru kararlar alıp kararlarınızın arkasında durarak doğru uygulamalar yapmak sizin önceliğiniz olmalıdır.
· Bütçenizi belirleyin: Evet eğitim hayatı uzun bir maraton. Bu yüzden neden-sonuç ilişkisini gözden geçirerek önemli olan şeyin ne olduğu hakkında bir karara varmanız gerekmektedir.
· Sizin için önemli olan gelecek planları yapmadan sadece bulunduğunuz anı çocuğunuzla birlikte en güzel bir şekilde geçirmek mi?
· Bu soruya yanıtınız “Evet” ise o zaman bu yazının da devamını okumanıza ve değerli zamanınızdan harcamanıza pek te gerek yok gibi.
· Siz en iyisi çocuğunuzun “geleceğini kurabilmesini umarak” sizin için yasal zorunluluk başladığında zorunlu olduğu okula gönderin ve gelecekte “Ama çocukluğunda, çocuğumuzla birlikte çok güzel anlar geçirip üzerimize düşen görevi yaptık.” diyerek avunmaya çalışın.
· Yukarıdaki soruya yanıtınız “Hayır, çocuğum için gerekeni yapmak istiyorum.” ise eğitim hayatının uzun maratonu başlangıcından itibaren bir takım zorluklara katlanacaksınız demektir.
· “Belki istediğiniz her şeyi istediğiniz anda alamayacaksınız, belki sinemada izlemek istediğiniz filmi bir süre sonra ancak televizyonlarda yayınlandığında izleyebileceksiniz belki giysilerinizi daha dikkatli kullanarak daha uzun süre kullanmaya çalışacaksınız” gibi bu listeyi olabildiğince uzatmak mümkün.
· Ama sonuç itibarı ile çocuğunuz için çocuğunuzun gelecekte iyi/sağlam/güvenilir bir yer sağlamış olması için Eğitim Hayatı Maratonunun en başından sonuna kadar gerçekten elinizden gelebilecek her şeyi yapmış olmanın gönül rahatlığı ve gururu içinde geleceği yaşayabilme olanağınız olacak.
· Bu nedenle önce kararınızı tam olarak verin. Sonra vermiş olduğunuz kararın arkasında durarak belki de bütçenizi biraz zorlayacak olan bu maratonu koşmaya başlayın.
· Evinize yakınlık: Sizin için önemli bir unsur olsa da Anaokulu seçiminiz için Sağlık, Güvenlik, Eğitim vb. unsurların yanında olmazsa olmaz bir unsur değildir.
· Çocuğun özel durumu: Çocuğunuzda disleksi, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi özel durumlar varsa bu durumlara uygun anaokullarını araştırmanız, anaokullarının Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ortak olarak yürütülmüş çalışmaların varlığını araştırıp kararınızı ona göre vermek faydalı olacaktır.
· Anaokulu olanakları ve görünürlüğü: Çocuğunuzu kayıt ettirmeyi düşündüğünüz anaokulunu araştırın. Anaokuluyla ilgili araştırmalarınızda anaokulunun bahçesinden güvenlik sistemine, tuvalet-lavabo olanakları ve yerleşmlerine “hele yaşadığımız olağan dışı dönemler için almış olduğu önlemlere,” yaptığı bilgilendirmelere, alışılmış sosyal medya paylaşımları dışında web sitesi, Veli Bilgilendirme sistemi, online bilgilendirme sistemi vb. teknolojik olanaklarına, etik ve yasal saygısına, (Örneğin geçmiş dönemlerden itibaren sokak reklamlarında, reklam olsun diye herkese açık Sosyal Medya Hesaplarında öğrencilerinin resimlerini öğrencilerin yüzlerini gizlemeye gerek görmeden paylaşmasına) bakın.
· Anaokulunu gözlerinizle görün: Çocuğunuzu göndermeyi düşündüğünüz anaokulunu, sınıflarını, yemekhanesini mutlaka ziyaret edin.
· Olağan dışı durumlar için alınmış olan önlemleri sorgulayın. Örneğin;
· Anaokulunda her öğrencinin ayrı bir sıra sistemi var mı? (Eskiden beri ortak paylaşımla kullanılmakta olan öğrenci sıra/masaları 120 cm uzunluğundadır. Bir sıraya 2 öğrenci oturtulduğunda 60 cm aralık ile gerekli 1,5 metre sosyal mesafe sağlanamaz.)
· Anaokulunda Sosyal Mesafe/ Hijyen/ dezenfeksiyon vb. önlemler gereği gibi sağlanabiliyor mu?
· Kullanılan dezenfektanlar biyosidal ruhsata sahip ve sağlığa zararı olmayacak şekilde güvenli mi?
· Öğrencilerin kullanacağı dolap sistemi ve yerleşimi sınıf içinde mi-dışında mı, yeterince güvenli mi?
· Sınıf alanlarında büyüklüğüne göre sosyal mesafeye uygun oranda öğrenci yerleşimi var mı?
· Olağanüstü dönemde Özel Anaokullarında sınıf öğrenci kontenjanı 10 öğrenci ile sınırlandırılmış mı?
· Kişiye özel (Örneğin her öğrenciye özel ayrı oyuncak) olanaklar sunulacak mı?
· Okul Yönetimi ve Okul Müdürü ile konuşun: Mutlaka okuldaki yöneticilerle olanak varsa kurucularla tanışın, konuşun. Sizinle ve çocuğunuzla olan iletişimlerine bakın.
· Hangi Anaokulu? Bütçenize göre karar vermeniz en doğrusu olacaktır. Anaokulu hakkında detaylı bilgi isteyip, anaokulunu bizzat görüp tabii bütçenizi de gözden geçirerek kararı siz vereceksiniz.
· Ama yukarıda da belirtildiği gibi çocuğunuz için biraz özveride bulunmak bir yerde sizin göreviniz olduğundan bunu göz ardı etmeden karar vermenizde yarar var.
Etiket Anahtar
#okulunagüven #hijyen #dikili #anaokuludikili #dikilianaokulu #sağlık #maske #mesafe dikiliozelmucitcocuklaranaokulu #ozelmucitcocuklaranaokulu #temizlikşart #temizlik #özader #anaokulu #kreş #Türkiye #izmir #okulöncesieğitim
Keywords, Anahtar Kelimeler
Mucit Çocuklar Anaokulu
Eğitim, ogretim, okul öncesi Eğitim, okul oncesi ogretim, Gelecege bir adim egitim ogretim, okul oncesi, anaokulu, kres anaokulu, kres, gunduz bakimevi, çocuk klubu, dikili anaokulu, dikilide anaokulu, dikili anaokulları, dikili okul oncesi, dikilide okul oncesi, dikili kres anaokulu, dikili çocuk klubu, www.anaokulu.dikili.tv, www.okul.dikili.tv, www.mucit cocuklar anaokulu, mucit cocuklar, 3 yas anaokulu, 3 yas okul oncesi, 3 yas okul oncesi anaokulu, 4 yas anaokulu, 4 yas okul oncesi, 4 yas okul oncesi anaokulu, 5 yas anaokulu, 5 yas okul oncesi, 5 yas okul oncesi anaokulu, 6 yas anaokulu, 6 yas okul oncesi, 6 yas okul oncesi anaokulu, geleceğe bir adim, Gelin bu hayatta ilk adımı birlikte atalım.
Etiketler, Tags, Etiket Bulutu
Mucit Çocuklar Anaokulu
Eğitim, ogretim, okul öncesi Eğitim, okul oncesi ogretim, Gelecege bir adim egitim ogretim, okul oncesi, anaokulu, kres anaokulu, kres, gunduz bakimevi, çocuk klubu, dikili anaokulu, dikilide anaokulu, dikili anaokulları, dikili okul oncesi, dikilide okul oncesi, dikili kres anaokulu, dikili çocuk klubu, www.anaokulu.dikili.tv, www.okul.dikili.tv, www.mucit cocuklar anaokulu, mucit cocuklar, 3 yas anaokulu, 3 yas okul oncesi, 3 yas okul oncesi anaokulu, 4 yas anaokulu, 4 yas okul oncesi, 4 yas okul oncesi anaokulu, 5 yas anaokulu, 5 yas okul oncesi, 5 yas okul oncesi anaokulu, 6 yas anaokulu, 6 yas okul oncesi, 6 yas okul oncesi anaokulu, geleceğe bir adim, Gelin bu hayatta ilk adımı birlikte atalım.